5 tips om voorbereid en zelfverzekerd te beginnen met openwaterzwemmen

open water zwemmers

1. Oriënteer je op de omgeving en weercondities. Goed begrijpen wat je omgeving en te verwachten condities zijn, zorgt ervoor dat je minder snel voor verrassingen komt te staan. Dat geeft vertrouwen. Je weet immers goed waar je aan begint en hebt de haalbaarheid weloverwogen. Een meer is heel anders dan een (stromende) rivier, en ook weer anders dan de zee. Een rivier is soms ondiep en takken en rommel kunnen gemakkelijker meegesleept worden door de stroming. Zeker in een snelstromende rivier is het goed hierop alert te zijn. Ga daarom liefst niet zwemmen in een rivier tijdens of na hevige regenval of storm. Dit kan trouwens tevens de waterkwaliteit slecht beïnvloeden (overstromende grondwater rioleringen) en plotseling opkomende stromingen veroorzaken, dus het is dan beter wat dagen af te wachten.
Bij (dreigend) onweer ga je altijd zo snel mogelijk het water uit. Zorg ervoor dat je het liefst zo makkelijk en zo snel mogelijk het water uit kan indien nodig, waar je ook zwemt.
Zwemmen op een bekende zwemspot kan meer vertrouwen geven, waar nieuwe spots mogelijk toch wat spannender kunnen zijn. Ben je nog aan het wennen aan het zwemmen in het open water, dan kan een vaste en vertrouwde zwemspot wel erg fijn zijn om meer te oefenen.

2. Zwem samen. Zwem altijd samen met een buddy of groepje zwemmers. Dit geeft je, naast a) veiligheid – en b) veel gezelligheid! -, ook c) meer vertrouwen en moed om het open water in te gaan. Het heeft mij enorm geholpen dat ik vaste zwemmaatjes gevonden heb om regelmatig mee te gaan zwemmen. Het was ook een fijne stok achter de deur; je gaat samen, dus je moet wel mee!
Zoek zwemmaatjes die liefst ongeveer even snel zwemmen als jij. Zijn ze langzamer, dan kan je iets vooruit zwemmen en steeds weer terug cirkelen. Zijn ze sneller, dan wordt het al lastiger. Spreek bij grotere verschillen vooraf af dat er af en toe op elkaar gewacht wordt voor er weer verder gezwommen wordt. Zo houdt je de groep bij elkaar. Of, als de groep groot genoeg is, splits deze verder op en ontmoet elkaar weer bij de finish.

3. Passende accessoires. Bereid je goed voor en zorg dat je de juiste spullen hebt. Badkleding, badmuts, zwembrilletje – wat wordt het weer: verduisterde glazen bij zon of juist transparant bij grauwe wolken – , een felle zwemboei voor veiligheid en zichtbaarheid – waar je jouw telefoon + sleutels ook veilig in opbergt!). Afhankelijk van je plan kan een wetsuit te overwegen zijn (lange zwem, koud water, meer drijfvermogen en snelheid). En vergeet niet voor na de zwem; handdoek, voldoende warme kleding, wat te eten en drinken, een fijne (regen)jas. Drink ook voldoende water voor je gaat zwemmen, dat kan helpen tegen kramp! Zwemmen kost veel energie, zeker in het koude water. Het is dus belangrijk goed voor jezelf te zorgen voor en na de zwem.

4. Bouw het langzaam op. Heb je ambitie om lang en ver te zwemmen? Bouw het dan langzaam op, en werk aan een goede zwemtechniek. Dit verminderd de kans op blessures. Ook kan het onveilig zijn om zonder ervaring ver te gaan zwemmen. Je weet dan nog niet hoe snel je vermoeid raakt en dat kan een probleem zijn als je nog ver terug zwemmen moet. Bij het opbouwen is het daarom ook aan te raden om in de buurt van de kant te blijven, en niet direct het meer over te willen zwemmen. Laat je dus niet opjagen, en zwem wat voor jou niveau passend is. Ook zwem je alleen als je je goed voelt, ben je een dag niet zo fit dan kan je beter geen lange afstanden doen. Hetzelfde geldt voor koudwaterzwemmen, ook wel ijszwemmen of winterzwemmen. Leer ook hier eerst rustig je grenzen kennen voor je deze (als je dat graag wilt) langzaam en stap voor stap gaat verleggen. De tekenen van onderkoeling worden soms onderschat. Zodra je het water uit bent, koel je namelijk allereerst nog een stuk verder af voordat je lichaam zich weer langzaam opwarmt. Onderkoeling kan dus ook nog optreden als je het water al uit bent. Houd dus lijf dus goed in de gaten, en ken je persoonlijke grenzen.

5. Geniet ervan! Niet onbelangrijk is dat je geniet van je zwem. Je hebt nu een goed idee van de zwem omstandigheden, bent zwemt samen met je maatjes van ongeveer hetzelfde niveau, het voelt vertrouwd en veilig en je hebt de juiste spullen mee. Het zwemmen in het open water geeft je een unieke ervaring in de natuur, kijk eens om je heen en voel hoe je er onderdeel van uitmaakt. Zwemmen geeft veel voldoening, zowel fysiek als mentaal! Het is leuk, uitdagend, gezellig en sportief.

Hoe voel jij je na een open water zwem? Laat je reactie achter! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *