Een badmuts heeft meerdere functies. Voor dames is het fijn om de haren uit de weg te houden. Ademen met een sliert haar voor de mond is namelijk niet zo fijn. Ook geeft de badmuts je hoofd wat bescherming tegen de kou en wind. Een dikke neopreen badmuts natuurlijk wel veel meer dan de meest simpele siliconen badmutsen. Kwa badmutsen is er veel keuze in kleuren, printjes, materialen en zelfs vorm.
Hieronder vind je daarom een lijstje, met kort de verschillen uitgelicht. Ik hoop dat dit je helpt met de juiste keuze badmuts!
- Silicone badmuts – dunste versie van de badmuts, met hoge elasticiteit en vooral functioneel ter bescherming en uit de weg houden van de wilde haren. Geeft matige bescherming tegen kou en de weer elementen.
- XL Siliconen badmuts – Ideaal voor als je vol en/of lang (krul)haar hebt. Hiermee krijg je dat ook goed weggestopt.
- Latex badmuts – goedkoop in aanschaf, maar vaak mindere kwaliteit en minder duurzaam. Vaak erg dun materiaal. Sommige mensen zijn allergisch voor dit materiaal, dus deze zal ik je niet snel aanraden.
- Neoprene badmuts – een dikkere en ook wat stugger badmuts gemaakt van, jawel neopreen. Hetzelfde materiaal waar veel wetsuits van gemaakt zijn. Verkrijgbaar in verschillende diktes, meestal 2 of 3 mm. Deze badmuts heeft vaak ook een band onder de kin/ om de nek, zo blijft hij goed zitten en blijft deze goed over je oren zitten. Hierdoor is je beweeglijkheid wel wat beperkt (vind ik zelf niet prettig) en is er met langere afstanden meer kans op schaafwondjes. Daar staat wel tegenover dat deze je hoofd goed warm houd waardoor je langer kunt zwemmen.
- Polyester stoffen badmuts – het moment dat ik kan bedenken wanneer een stoffen badmuts de voorkeur geniet is als je niet van plan bent echt actief te zwemmen. Deze badmuts variant is namelijk weinig elastisch en blijft niet zo goed op zijn plek zitten. Het voordeel is dat je hierdoor nauwelijks druk om je hoofd voelt zoals bij de andere badmutsen. Ook kan ik me voorstellen (niet getest!) dat je mogelijk sneller je warmte kwijtraakt, wat tijdens een warme zomer welkom kan zijn. Iemand hier ervaring mee? Deel het hieronder in de reacties!

